26 Липня, 2016 Корисні статті

Кримінальне провадження не може бути порушено до закінчення оскарження ППР

18.07.2016 року Наказом Державної фіскальної служби України № 633 внесено зміни до Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків.

Так, відтепер матеріали податкової перевірки не можуть передаватися податковій міліції, якщо платником податків ініційовано оскарження податкового повідомлення-рішення, прийнятого за результатами такої перевірки.

Тобто, до завершення оскарження ППР в адміністративному або судовому порядку у відношенні платника податків та, відповідно, його керівників не може бути відкрито кримінальне провадження.

Лише після доведення за результатами такого оскарження наявності в діях платника податків порушення законодавства, яке є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності, відповідні відомості заносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Такі зміни, за словами Голови ДФС України Романа Насірова, дозволять попередити спроби необгрунтованого тиску на бізнес та забезпечити концентрацію зусиль правоохоронних органів на боротьбі зі справжніми правопорушниками, задіяними у злочинних схемах.