06 Червня, 2017 Корисні статті

Особливості управління компанією: стилі лідерства

Хто такий управлінець? Це людина, «собаку з'їв» в своєму бізнесі, який здатний передавати свої знання і вміння співробітникам, контролювати і ліквідувати проблеми. Трапляється, що ТОП-менеджер займають керівну позицію, прийшовши з іншої сфери бізнесу. Щоб стати ефективним лідером для команди, такій людині необхідно включити весь емоційний інтелект.

Стилі лідерства

Кожному керівникові властивий свій стиль управління, сформований роками практики. Проте, дослідники виділяють 6 типів лідерства, які в тій чи іншій мірі впливають на ефективність роботи співробітників компанії.

Стилі лідерства:
  1. візіонерський;
  2. коучинг;
  3. тіснозв’язаний;
  4. демократичний;
  5. темпоустанавлівающій;
  6. командний.
Як впливає кожен з типів лідерів на діяльність команди, розглянемо нижче.

Візіонерское лідерство покликане показати співробітникам напрямок руху. Показує гарні результати при мозковому штурмі і проведенні експериментів. При такому управлінні співробітники як би надані самим собі і не діють «з-під палки». Мінус - відсутність належної мотивації колективу.

Коучинг передбачає наставництво. При виборі даного типу лідерства керівник часто більше зосереджується на слабких сторонах членів команди. Як правило зустрічі відбуваються один на один, тому загальної проблеми не вирішують. Нагадує «підтягування хвостів». Мінус - відсутність опрацювання сильних сторін кожного співробітника і команди в цілому.

Тіснозв’язаний лідер активно взаємодіє з командою на всіх етапах роботи. Цінність полягає в тому, що рішення проблем не відкладається на «потім». Якщо співробітники не в силах домовитися самі, керівник допоможе. Компанія сприймається як сім'я, що позначається найкращому чином на корпоративну культуру.

Демократичний стиль - спільне вирішення питань для досягнення спільної мети. Керівник вдається до допомоги співробітників, якщо не впевнений в прийнятому рішенні на 100%. З одного боку, такий стиль зміцнює корпоративну культуру, але з іншого - підриває авторитет лідера.

Темпоустанавліваючий лідер вичавлює з команди «всі соки». Ставлячи завдання і терміни, він не замислюється про засоби досягнення мети і ціною зусиль. Проблеми не виносяться на обговорення - співробітники самі повинні здогадатися, як досягти необхідного результату. Темпоустанавліваюче лідерство веде до емоційного вигоряння і перевантаженості членів команди.

Командне лідерство зустрічається найчастіше в українських компаніях. Ефективно, коли потрібно прийняти рішення швидко і безапеляційно. Команда є, але останнє слово за лідером.

Висновок

У статті розглянуті 6 емоційних стилів лідерства зі своїми перевагами і недоліками. Який би стиль ви не використали в керівництві свого бізнесу, пам'ятайте про головне - лідера шанують і бережуть, а надмірно строго начальника бояться, як вогню.