02 Грудня, 2014 Новини компанії

Розширено перелік документів, за якими заборгованість стягується на підставі виконавчого напису нотаріуса

Безспірний порядок стягнення заборгованості поширений на іпотечні та кредитні договори, а також на аграрні розписки.

Кабмін постановою від 26 листопада 2014 року № 662 вніс зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Встановлено, що заборгованість стягується за іпотечними договорами, які передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки в разі прострочення платежем за основним зобов'язанням до закінчення терміну виконання основного зобов'язання. Для отримання виконавчого напису надаються:

а) оригінал нотаріально посвідченого іпотечного договору;

б) оригінал або належним чином завірена копія договору, що встановлює основне зобов'язання;

в) засвідчена стягувачем копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання, яка була спрямована боржнику і майновому поручителю (у разі його наявності), з відміткою стягувача про непогашення заборгованості;

г) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв'язку та опису вкладення, що підтверджують напрям боржникові письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання;

д) довідка фінансової установи про ненадходження платежу.

Крім того, перелік доповнено новим розділом «Стягнення заборгованості на підставах, що випливають з кредитних відносин». Встановлено безспірне стягнення за кредитними договорами, за якими боржниками допущено прострочення платежу за зобов'язаннями. Для отримання виконавчого напису надаються:

а) оригінал кредитного договору;

б) засвідчена стягувачем виписка з рахунку боржника з зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

Так само, згідно зі змінами на підставі виконавчих написів нотаріусів стягуватиметься заборгованість по аграрним розпискам. Для отримання виконавчого напису на нотаріально завірених товарних і фінансових аграрних розписках представляються:

а) оригінал аграрної розписки без відмітки про її виконання;

б) засвідчена кредитором копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання, яке було направлено боржнику;

в) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв'язку та опису вкладення, що підтверджують напрям боржникові письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання.

 

Джерело: http://jurliga.ligazakon.ua