16 Листопада, 2015 Новини компанії

10 актуальних правових подій тижня для бізнесу

1. У КЗпП внесені антидискримінаційні зміни

Роботодавцям незабаром потрібно буде звернути особливу увагу на недопущення трудової дискримінації - норма КЗпП про рівність трудових прав розширена. Відповідні зміни передбачені прийнятим 12 листопада законом.

Зокрема, прямо забороняється дискримінація працівників залежно від сексуальної орієнтації, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ / СНІД, членства у профспілці, участі у страйку і т.д.

2. АМКУ буде публікувати всі свої рішення на сайті

Верховна Рада 12 листопада прийняла Закон про забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету.

Відповідно до Закону, протягом 10 робочих днів з дня прийняття всі рішення АМКУ публікуються на офіційному сайті. Рішення підлягає оприлюдненню в повному обсязі, крім інформації, визначеної інформацією з обмеженим доступом. Крім того, Рада має намір вдосконалити визначення штрафів АМКУ - законопроект прийнято за основу.

3. Прийнято Закон про зміни щодо арешту майна

10 листопада прийнято Закон про внесення змін щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні.

Законом вдосконалено положення КПК щодо відшкодування шкоди, заподіяної протиправними діями підозрюваного, обвинуваченого; виключено недобросовыстне використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спецконфіскаціі або відшкодування збитків, в т.ч. у разі задоволення цивільного позову; забезпечено застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичної особи і т.д.

4. ВР має намір встановити новий мораторій на перевірки

Парламентом 12 листопада прийнятий за основу законопроект № 3 153, яким пропонується встановити мораторій на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (крім перевірок Держветфітослужбою безпечності та якості харчових продуктів).

Також за основу прийнято законопроект № 2531а, яким пропонується створення інтегрованої автоматизованої системи держнагляду (контролю), та інші законопроекти, які стосуються державного нагляду у сфері господарської діяльності.

5. Роботодавець-ФОП зобов'язаний зберегти робоче місце мобілізованого

Рада 12 листопада прийняла Закон, згідно з яким за мобілізованими особами / особами, які були призвані на строкову службу, які за контрактом працювали у приватних підприємців, закріплені такі ж гарантії (збереження місця роботи, посади та виплата компенсації середнього заробітку), як і для працівників підприємств, установ, організацій.

Мова йде і про фермерські господарства, с / г виробничі кооперативи, а також про працевлаштування у фізосіб-підприємців.

6. Мораторій на продаж сільськогосподарських земель продовжено до 2017 року

Верховна Рада 10 листопада прийняла Закон про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодекса.

Законом на 1 рік - до 1 січня 2017 року - продовжується термін дії мораторію на продаж чи інший спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення.

7. Скорочено термін видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів

Набув чинності Закон № 617-VIII - термін видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів скорочений до 24 годин після завантаження транспортного засобу.

Також передбачено вести окремі переліки об'єктів карантинного контролю і перевезення рослин з метою імпорту, експорту, реекспорту і перевезення всередині країни.

Переліки розміщуються на офіційній інтернет-сторінці центрального органу виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері карантину рослин, протягом 3-х робочих днів з дня набрання чинності.

8. С / г товаровиробникам повертають деякі пільги

Верховна Рада 12 листопада прийняла Закон, згідно з яким від відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій звільнені с / г товаровиробники, віднесені до 4-й групі платників єдиного податку. Таким чином цим товаровиробникам повернуть ті пільги, якими вони користувалися до 01.01.2015 як платники фіксованого с / г податку.

9. Податкові документи в електронному вигляді можуть використовуватися в суді

Податкові документи в електронному вигляді з обов'язковими реквізитами (у тому числі з ЕЦП платника податків, його посадових осіб), подані відповідним чином, є оригіналами, мають юридичну силу, повинні зберігатися та можуть використовуватися під час судового або досудового вирішення спорів.

Про це нагадала ГФС в листі № 23484/6 / 99-99-10-03-02-15.

10. Підприємства подаватимуть менше статистичних звітів

Це передбачено законопроектом щодо реформування Державної служби статистики, який Кабмін схвалив і внесе до парламенту.

Держстат стане органом зі спецстатусом. Також буде поетапно зменшено кількість обов'язкових статистичних звітів, які подають підприємства.

А головна мета реформи - створення компактного і ефективного установи, яка працює для економіки, а не обтяжує бізнес.