16 Січня, 2015 Новини компанії

Самовільні споруди приймаються в експлуатацію без штрафів до кінця 2015 року - прийнято Закон

Верховна Рада ухвалила рішення про продовження «будівельної амністії».

Народні депутати на засіданні 13 січня прийняли за основу і в цілому законопроект № 1059 щодо прийому в експлуатацію об'єктів, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

У новій редакції викладено пункт 9 Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Продовжено до 31 грудня 2015 дію норми про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будівель і будівель і споруд сільгосп призначення I та II категорій складності. Також встановлено спрощений порядок проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж для індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, господарських (присадибних) будівель і споруд площею до 100 квадратних метрів. Обстеження таких об'єктів проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.

Крім того, до власників (користувачів) земельної ділянки, які скористалися встановленим пунктом механізмом прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об'єктів, не застосовуються штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, і за експлуатацію або використання об об'єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 безкоштовно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об'єкти будівництва, збудовані без дозволу, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:

  • Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані в період з 5 серпня 1992 до 12 березня 2011 року;
  • Побудовані до 12 березня 2011 року:
  • Громадські будівлі I і II категорій складності;
  • Будівлі та споруди сільгосппризначення I і II категорій складності.

Нагадаємо, порядок прийому в експлуатацію збудованих без дозволу будівель затверджений наказом Мінрегіону від 19.03.2013 № 95.

Джерело: http://jurliga.ligazakon.ua