30 Вересня, 2014 Новини компанії

ВАСУ розповів про підсудність адмінсправ місцевим загальним судам

Місцеві загальні суди розглядають справи з приводу оскарження постанов держвиконавця про стягнення виконавчого збору.

Пленум Вищого адміністративного суду вніс зміни до постанови від 13 грудня 2010 року № 3 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства у справах з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби».

Доповнено пункт 9 постанови, згідно з яким судам необхідно враховувати, визначаючи предметну і територіальну підсудність справ з приводу рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби, що за приписами пункту 5 частини 1 ст. 18, частини 6 ст. 181 КАС адмінсправи з приводу рішень, дій чи бездіяльності держвиконавця, або іншої посадової особи ДВС щодо виконання ними рішень судів у справах, передбачених пунктами 1-4 частини 1 ст. 18 Кодексу, розглядаються місцевим загальним судом як адміністративним судом, який видав виконавчий лист, незалежно від статусу позивача у виконавчому провадженні.

ВАСУ вказав, що при цьому місцевим загальним судам як адміністративним також предметно підсудні адміністративні справи з приводу оскарження постанов держвиконавця або іншої посадової особи ДВС про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дій та накладення штрафу в ході виконання ними прийнятих цими судами рішень (пунк 5 частини 1 ст. 18 КАС).

Джерело: http://jurliga.ligazakon.ua/news/2014/9/29/117756.htm