27 Листопада, 2016 Новини компанії

Антирейдерский закон набрав чинності

З 2 листопада 2016 року діє довгоочікуваний Закон № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захисту прав власності», який покликаний ліквідувати рейдерські схеми, що найбільш широко застосовувалися у поточному році і пов'язані з полегшеними процедурами реєстрації нерухомості та бізнесу.

Зокрема, Законом передбачено, що достовірність підписів засновника (учасника), уповноваженої ними особи або голови і секретаря загальних зборів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи, яке подається для держреєстрації змін про юридичну особу, має бути нотаріально засвідчена. Також нотаріальному засвідченню підлягатиме достовірність підпису на установчому документі, передавальному акті і розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства. У свою чергу, електронний підпис може бути проставлений тільки при особистій присутності підписанта.

З метою оскарження рішення, дії або бездіяльності держреєстратора, суб'єкта держреєстрації збільшено строк для подання скарги до Мін'юсту і його територіальних органів з 30 календарних днів до 60. Крім того, передбачено повідомлення усіх власників юридичної особи про отримання держреєстратором заяви про внесення змін до реєстрів. Таким чином, власнику надається можливість зупинити реєстраційні дії. Також тепер Мін'юст проводитиме постійний моніторинг реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань.