28 Вересня, 2015 Новини компанії

ДФС роз'яснено нюанси оподаткування операцій, пов'язаних з програмною продукцією

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції.

У листі № 19054/6/99-99-19-03-02-15 ДФС роз'яснила нюанси оподаткування ПДВ операцій з надання / виконання послуг / робіт з розробки програмної продукції або її компонентів.

Пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України визначено, що для операцій з поставки програмної продукції, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023, запроваджено пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

Для цих цілей до програмної продукції відносяться:

  • Результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та / або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та / або онлайн-сервісів;
  • Криптографічні засоби захисту інформації.

Також підлягають звільненню від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг / виконання робіт, в результаті надання / виконання яких відбуваються будь-які зміни в програмній продукції (у т. ч. оновлення, удосконалення, модернізація).

У той же час не підлягають звільненню від оподаткування ПДВ і оподатковуються в загальному порядку операції з поставки послуг / виконання робіт (незалежно від того, які послуги / роботи надаються / виконуються виробником програмної продукції або іншою особою), якщо в результаті надання / виконання послуг / робіт не відбувається ніяких змін в програмній продукції (наприклад, навчання персоналу роботі з програмою, установка програми, налаштування оргтехніки і т. п.).