03 Грудня, 2013 Корисні статті

Що доцільніше: зареєструвати бізнес в Росії чи відкрити філію або представництво?

Для того щоб відкрити бізнес в Росії (зареєструвати юридичну особу), необхідно:

1. Зареєструвати фірму шляхом створення. Для цього необхідно подати реєстратору заяву, рішення про створення, установчі документи, виписку з реєстру іноземної особи, а також сплатити збір у розмірі 4000 рублів.

2. Стати на облік до пенсійного фонду шляхом подачі заяви про державну реєстрацію.

3. Стати на облік до податкового органу за місцем знаходження шляхом подачі заяви.

Для того щоб відкрити філію чи представництво українського підприємства в Росії, необхідно:

1. Зареєструвати бізнес шляхом акредитації. Термін акредитації може становити 1, 2 або 3 роки, після закінчення терміну представництво вправі його продовжити. Така реєстрація проводиться Торгово -промисловою палатою Російської Федерації, Державної реєстраційної палатою при Міністерстві юстиції Російської Федерації, Центральним Банком РФ (тільки іноземні кредитні організації), стягується державний збір державний за акредитацію.

Необхідно надати наступні документи:

1. Письмову заяву (з перекладом на російську мову), де зазначається найменування фірми, час виникнення, місцезнаходження, предмет діяльності, органи управління і керівництво, що представляє фірму згідно зі статутом (фірмовим договором), цілі відкриття представництва, інформація про ділові зв'язки з російськими партнерами, а також про перспективи розвитку співробітництва.

2. Статут або положення про інкорпорацію фірми (або інший документ, який замінює дані в силу вимог місцевого законодавства).

3. Свідоцтво про реєстрацію або виписку з торгового реєстру.

4. Рішення фірми про відкриття представництва на території Російської Федерації.

5. Положення про представництво, визначальне внутрішні правила, права та обов'язки представництва по відношенню до інофірмі.

6. Довіреність на голову представництва.

7. Довіреність виконавцю.

8. Довідку банку, що обслуговує фірму, що містить інформацію про платоспроможність фірми.

9. Два рекомендаційних листи від російських ділових партнерів.

10. Картка відомостей про представництво

2. Стати на облік до податкового органу. Для цього необхідно не пізніше 30 днів після початку здійснення діяльності подати:

1) установчі документи іноземної організації;

2) витяг з реєстру іноземних юридичних осіб відповідної країни походження або іншої рівний за юридичною силою документ, що підтверджує юридичний статус засновника - іноземної особи;

3) довідку податкового органу країни походження іноземної організації про її реєстрацію як платника податків в цій країні із зазначенням коду платника податків (або аналога коду платника податків);

4) рішення уповноваженого органу іноземної організації про створення Відділення на території Російської Федерації та положення про них Відділенні;

5) довіреність про наділення керівника Відділення іноземної організації на території Російської Федерації необхідними повноваженнями;

3. Для того щоб стати на облік до пенсійного фонду необхідно подати заяву, правовстановлюючі документи і копію нотаріально завіреної довіреності про постановку на облік у податкову службу, а також наказ про створення філії або представництва.

Дана інформація надана для ознайомлення. Необхідність подачі додаткових документів залежить від кожного конкретного випадку.