07 Жовтня, 2013 Корисні статті

Отримати відповідь на адвокатський запит

Відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатський запит – письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

До адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Нажаль на практиці більшість установ та організацій безпідставно відмовляють у наданні інформації або ж вимагають надати додаткові документи, що прямо заборонено Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
Треба відмітити, що надання інформації на адвокатський запит є не правом, а обов’язком організації чи установи. І у випадку відмови від надання такої інформації (крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом) тягне за собою адміністративну відповідальність.

Так, відповідно, до ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у випадках, коли така інформація підлягає наданню на адвокатський запит відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо Вам необхідно зробити та отримати відповідь на адвокатський запит – звертайтесь до адвокатів юридичної фірми «БЛІСС».