09 Жовтня, 2013 Корисні статті

Благодійна організація

Відповідно до законодавства України, благодійна діяльність – це добровільна особиста та (або) майнова допомога, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням того, на чию користь робиться така винагорода.
 
В свою чергу благодійна організація – це юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, як основну мету її діяльності.
Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права.
 
Цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам набувача благодійної допомоги, а також розвиток і підтримка таких сфер як: освіта; охорона здоров’я; екологія, охорона довкілля та захист тварин; запобігання природним і техногенним катастрофам та ліквідація їх наслідків, допомога постраждалим внаслідок катастроф, збройних конфліктів і нещасних випадків, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах; опіка і піклування, законне представництво та правова допомога; соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності; культура та мистецтво, охорона культурної спадщини; наука і наукові дослідження; спорт і фізична культура; права людини і громадянина та основоположні свободи; розвиток територіальних громад; розвиток міжнародної співпраці України; стимулювання економічного росту і розвитку економіки України та її окремих регіонів та підвищення конкурентоспроможності України; сприяння здійсненню державних, регіональних, місцевих та міжнародних програм, спрямованих на поліпшення соціально-економічного становища в Україні.
 
Метою благодійних організацій не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.
Існує декілька видів благодійних організацій:
  •  Благодійне товариство – благодійна організація, яка створена не менше ніж двома засновниками та діє на підставі статуту. Установчим документом є статут.
  •  Благодійна установа – благодійна організація, установчий акт якої визначає активи, які один або кілька засновників передають для досягнення цілей благодійної діяльності за рахунок таких активів та(або) доходів від таких активів. Установчий акт благодійної установи може міститися в заповіті. Засновник або засновники благодійної установи не беруть участі в управлінні благодійною установою. Благодійна установа діє на підставі установчого акта. Установчим документом є установчий акт.
  • Благодійний фонд – це благодійна організація, яка діє на підставі статуту, має учасників та управляється учасниками, які не зобов’язані передавати цій організації будь-які активи для досягнення цілей благодійної діяльності.
Благодійний фонд може бути створено одним чи кількома засновниками.
 
Активи благодійного фонду можуть формуватися учасниками та(або) іншими благодійниками. Установчим документом є статут.
Щоб зареєструвати благодійну організацію, необхідно мати такі документи:
 
1. примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи;
2. два примірники установчих документів;
3. документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи тощо.
 
Якщо Вам необхідна допомога по реєстрації благодійної організації, звертайтесь до спеціалістів юридичної фірми «БЛІСС».

 Вартість послуги становить від 6000 грн.