04 Липня, 2017 Корисні статті

Забудовнику на замітку: зміни у законодавстві

Кабінет міністрів України затвердив новий порядок отримання дозволу на будівництво. Документ покликаний спростити бюрократичну процедуру.

Що змінилося

Постановою No404 від 07.07.2017 р Кабмін вніс ряд нововведень до Постанови КМУ No466 від 13 квітня 2011 р. Внаслідок цього процес отримання дозволів повинен максимально спроститися.

Так, для зведення об'єкта при наявності будівельного паспорта з класом наслідків СС, досить лише відправити повідомлення до відповідного органу.

Для об'єктів, що мають клас наслідків СС2 і СС3 все залишилося без змін - необхідний дозвіл.

Постановою передбачено:

  • нова форма повідомлення (замінює декларацію) на початок виконання підготовчих / будівельних робіт;

  • змінена форма повідомлення про коригування даних в існуючій декларації на початок виконання підготовчих / будівельних робіт.

Крім усього, для отримання і відправки вищевказаних документів можна скористатися електронним сервісом.

Порядок скасування

Згідно з Постановою КМУ No404 від 07.07.2017 р.: «Право на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, придбане на підставі поданого повідомлення також може бути скасовано відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі:

  • подання замовником заяви про скасування повідомлення про початок виконання підготовчих і / або будівельних робіт;

  • отримання відомостей про ліквідацію юридичної особи, яка є замовником будівництва;

  • встановлення при проведенні перевірки порушень вимог містобудівної документації, містобудівних умов і обмежень, невідповідності об'єкта будівництва проектній документації на будівництво такого об'єкта вимогам будівельних норм, стандартів і правил, порушень містобудівного законодавства в разі невиконання вимог приписів посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю».

Введення в експлуатацію

В Постанові також наведено перелік будівельних робіт (спорудження дитячих майданчиків, відновлення благоустрою, заміна покрівлі і т.д.), які можна виконувати без отримання дозвільних документів, по закінченню дії яких раніше було потрібно вводити об'єкт в експлуатацію.
 
При виникненні питань, пов'язаних з отриманням дозвільних документів - дозволів, ліцензій, сертифікатів, звертайтеся в юридичну фірму «Блісс».