03 Травня, 2017 Корисні статті

Як захистити авторське право на твір

Роботодавець публікує статті, есе та інші матеріали, створені співробітниками. Чи йде мова про захист авторського права або ж «ніхто нікому нічого не винен»?

Що говорить Закон

При прийомі на роботу між роботодавцем і працівником укладається трудовий договір. Виходячи з практики, пункт про авторське право часто не береться до уваги. Через незнання або з інших причин - не ясно до кінця.
 
У Законі України «Про авторське право і суміжні права»  чітко прописано: «Службовий твір - твір, створений автором у порядку виконання службових обов'язків відповідно до службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним і роботодавцем»

Отже, статті, новини, есе та інші матеріали, створені співробітниками компанії в виду професійної діяльності, - не що інше, як «службовий твір». Закон говорить про те, що роботодавець не порушує права автора, якщо твір створено не рамках трудової угоди або відсутності відповідного завдання.

Першочерговим претендентом на авторство є саме автор. Посягання на авторське право - причина для судового розгляду через порушення майнових і немайнових прав.

Особисті немайнові права на службовий твір

Особисті немайнові права належать виключно авторові твору. Такі права неможливо передати іншій особі.

Автор має право:
  • вимагати визнання авторства шляхом зазначення імені в разі публічного використання матеріалу, якщо це можливо здійснити практично;
  • заборонити вказувати авторство при бажанні приховати ім'я;
  • вибрати псевдонім і вимагати зазначення саме псевдоніма, а не справжнього імені.
Відповідно до Закону, автор може захистити себе від зазіхань на чесне ім'я шляхом зазначення псевдоніма, а також публікувати матеріали анонімно.

Майнові права на службовий твір

Якщо інше не передбачено договором між співробітником-автором і роботодавцем, майнове право на службовий твір належить роботодавцю.

Виключне право автора або особи, у якого є авторське право, дає можливість заборонити або дозволити такі дії:
  • відтворення;
  • публічне відтворення та повідомлення;
  • публічну демонстрацію;
  • оприлюднення іншою організацією, відмінною від першої;
  • переклад на інші мови;
  • переробку, адаптацію та інші зміни;
  • включення в збірники, енциклопедії та інше;
  • розповсюдження та продаж;
  • поширення до публікації;
  • здавання під найм, прокат після першого продажу та інші способи відчуження;
  • імпорт.
У разі повної передачі авторських прав відповідно до договору іншій особі, автору належать тільки особисті немайнові права.
 
Якщо договором не передбачена передача авторських прав на твір, автор і роботодавець мають загальні права на використання і на отримання свідоцтва реєстрації авторського права.
Авторська винагорода
Не варто плутати заробітну плату і авторську винагороду. Тим не менш, деякі роботодавці прирівнюють ці два поняття.

У статті 16 (частина 2) Закону України «Про авторське право і суміжні права»  зазначено: «За створення і використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок виплати якої встановлюються трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем»

Авторська винагорода або компенсація виплачується автору за використання творів відповідно до Закону. Заробітна плата - винагорода за виконану роботу відповідно до договору.
 
У разі порушення роботодавцем авторського права і відсутності виплат авторської винагороди, вживайте заходів. Закон на вашому боці.
Як захистити авторське право
Фахівці Юридичної фірми «Блісс» рекомендують при укладенні договору прописати пункти про авторське право на твір, майнові права, авторську винагороду і т.д. Або ж підписати два окремі договори - трудовий і авторський, щоб мати законні права на твір.

Довіряючи складання договору професіоналам, отримуєте документ, що захищає Ваше авторське право.