27 Липня, 2021 Корисні статті

Камкординг та кардшейрінг як види порушень авторського права

Після набранням чинності Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» від 23.03.2017 р. № 1977-VIII перелік видів порушень авторського права і суміжних прав був розширений та з’явились такі нові поняття, як камкординг та кардшейрінг.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права» камкординг – це відеозапис аудіовізуального твору під час його публічної демонстрації в кінотеатрах, інших кіновидовищних закладах особами, які перебувають у тому самому приміщенні, де відбувається така публічна демонстрація, для будь-яких цілей без дозволу суб’єкта авторського права або суміжних прав.

Тобто, за допомогою камкордингу створюється примірник твору з відеозаписом публічної демонстрації цього твору. Оскільки такий відеозапис не санкціонований правовласником, відповідний примірник твору є контрафактним та відтворений з порушенням авторського права.

Кардшейрінг – це забезпечення у будь-якій формі та в будь-який спосіб доступу до програми (передачі) організації мовлення, доступ до якої обмежений суб’єктом авторського права і (або) суміжних прав застосуванням технічних засобів захисту (абонентська карта, код тощо), в обхід таких технічних засобів захисту, в результаті чого зазначена програма (передача) може бути сприйнята або в інший спосіб доступна без застосування технічних засобів захисту.

Тобто кардшейрінг відбувається у разі усунення або деактивації технічних засобів захисту, які забезпечують доступ до відповідної програми організації мовлення за допомогою паролю. У разі розкриття паролю, недобросовісні особи, які не належать до правовласників, незаконно отримують доступ до програми організації мовлення.

Стосовно відповідальності за камкординг та кардшейрінг слід зазначити, що відповідно до ст. 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права» камкординг та кардшейрінг вважається піратством, тобто порушенням авторського права та суміжних прав, з використанням мережі Інтернет.

Крім того, за порушення авторського права передбачена кримінальна відповідальність. Так, за ст. 176 Кримінального кодексу України умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі караються штрафом від 3400 грн до 17000 грн або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

А якщо порушення вчинено повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або завдали матеріальної шкоди у великому розмірі - штрафом від 17 000 грн до 34 000 грн або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.