13 Червня, 2017 Корисні статті

Як уникнути відмови при реєстрації ТМ

Розробляючи торгову марку, основна увага приділяється унікальним позначенням, відмінностям від конкурентів і погляду споживача. Проте, часто забувається про важливий факт - опис ТМ.

Важливість опису торгової марки (ТМ)

Торгова марка повинна бути зрозумілою споживачеві. Іншими словами, не обманювати і не мати в описі загальноприйнятих позначень.
У статті 6 (ч.2) Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»  зазначено, що правову охорону не підлягають позначення ТМ, що складаються тільки з даних і позначень, які не є описовими, або на увазі вказівки виду, якості, кількості, приналежності, цінності, місця, часу виготовлення або збуту.
Зазначені дані охороняються виключно в разі домінування в товарному знаці, у всіх інших - є додатковими (не охороняються,).

Описові позначення ТМ

Перед оформленням і подачею заявки на реєстрацію торгової марки, товарного знака слід правильно скласти описову частину. Загальнодоступна інформація міститься в довідниках, енциклопедіях, базах даних, стандартах і спецвиданнях.
Описові позначення включають:
  • скорочені (прості) назви товарів (послуг);
  • категорії якості, властивостей товарів, матеріал виготовлення, вага, вартість, обсяг і дату;
  • історію, нагороди;
  • видові назви виробника, компанії і адреса.
  • Практика показує, ТМ описана правильно тоді, коли у споживача не виникає питань про цільове призначення.
  • Правильне описову позначення відповідає на такі питання, як:чи може споживач зрозуміти товарний знак без додаткових пояснень; чи відповідають характеристики товару позначеної торгову марку.
З метою з'ясування потреби і впливу споживача на сприйняття товару (послуги), проводять ряд досліджень.

Висновок

Тільки на перший погляд процес реєстрації торгової марки (ТМ) здається простим і чисто формальним. При самостійному заповнення та поданні заявки з переліком супровідних документів (зображень, описів і т.д.) недосвідчений заявник ризикує отримати відмову. Знайте, відсутність в мережі Інтернет інформації про Вашому позначенні, логотипі, не дає стовідсоткової гарантії реєстрації.
Тому, вкрай важливо виключити можливі ризики відмови в отриманні свідоцтва через неправильно складеної описової частини, присутності загальновживаних позначень і обману потенційного покупця.
 
Юристи Юридичної фірми «Блісс» ретельно досліджують товарний знак, тим самим виключаючи можливість відмови в реєстрації і подальшому анулюванні свідоцтва. Професійний підхід, багаторічний досвід і знання «підводних каменів» гарантують успішну реєстрацію ТМ.