06 Вересня, 2018 Корисні статті

Інтелектуальна власність: Рада відхилила поправки до законів

Жодна з пропозицій про прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового захисту винаходів та корисних моделей в першому читанні і направлення його на доопрацювання не набрала необхідної кількості голосів, вважається відхиленим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урядовий законопроект передбачав внесення змін в Цивільний кодекс України та Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Враховуючи вимоги права Європейського Союзу у сфері охорони прав на винаходи і корисні моделі, а також положення Угоди про асоціацію, проектом закону пропонувалося, зокрема, розширення переліку об'єктів та технологій, на які не поширюється правова охорона.

Проектом передбачалися також можливість подачі заявок в електронній формі; право будь-якій особі подати до закладу експертизи мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців з дати публікації відомостей про заявку на винахід.

Крім того, в законопроекті уточнювався порядок надання додаткової захисту прав на винаходи; розширювався перелік прав і обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі). Передбачалася і можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсним в адміністративному порядку ("post-grant opposition").

Як повідомлялося, 20 червня Кабінет міністрів України прийняв рішення про реалізацію експериментального проекту з організації діяльності Фонду державного стимулювання створення та використання винаходів (корисних моделей) і промислових зразків. Відповідний проект ініційований Мінекономрозвитку.

Проект передбачає впровадження механізму фінансування створення і подальшого використання (комерціалізації) винаходів, розробок, корисних моделей та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Конкурсний відбір проектів, яким надаватиметься підтримка, буде здійснювати Мінекономрозвитку.