10 Червня, 2015 Корисні статті

Вимушені переселенці: перенесення бізнесу із зони АТО та Криму

На сьогоднішній день чимало українських підприємців опинилися в ситуації, коли фактично не мають можливості продовжувати ведення бізнесу на колишньому місці або взагалі змушені залишити своє постійне місце проживання.

Так, здійснення господарської діяльності на території Криму чи зони проведення АТО пов’язано зі значними ризиками, зокрема, блокуванням грошових коштів на банківських рахунках, а також небезпекою руйнування або захоплення будівель під час бойових дій. Це тягне за собою як неможливість проведення будь-яких розрахунків, своєчасної виплати заробітної плати працівникам, сплати податків та зборів, так і різке зростання недовіри та відтік контрагентів.
 
У такому випадку єдиним раціональним рішенням буде перенесення бізнесу із зони АТО. Так само, необхідність переселення сім’ї з Донецької, Луганської областей та Криму ще не означає кінець підприємницької дільності.
 
Ви маєте можливість без складностей перенести свій бізнес до будь-якого іншого регіону України у спрощеному режимі. При цьому, це може бути як зміна юридичної адреси з перереєстрацією на новому місці (тобто, «переїзд» компанії), так і відкриття нової, аналогічної компанії. Варто зауважити, що процедура може бути проведена навіть за відсутності особисто засновників такої компанії, якщо вони не мають змоги виїхати з Криму та зони АТО.
 
А для переселенців - фізичних осіб Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» взагалі передбачено право реєструватися як підприємець за адресою тимчасового проживання без вимоги наявності реєстрації такого місця проживання.
 
Звісно, процес перенесення бізнесу із зони АТО чи Криму потребує часу та юридичної обізнаності. Так, основні питання, які доведеться вирішити:

  • державна реєстрація СПД (або перереєстрація за новою юридичною адресою);
  • перехід на облік до нової Державної податкової інспекції;
  • переведення працівників;
  • підбір нерухомості.

Наразі на заваді переведенню бізнесу з Криму чи зоні АТО нерідко стають певні проблеми: заблоковані рахунки в банках, спори з банками з приводу кредитів, неможливість фізично забрати документи з колишнього місця знаходження компанії.
 
Утім, фахівці Юридичної фірми «БЛІСС» завжди готові допомогти Вам провести процес перенесення бізнесу із зони АТО та Криму у максимально комфортний спосіб і надати повний супровід, починаючи з базового кроку (пере-) реєстрації суб’єкта господарювання і закінчуючи правовою допомогою у реєстрації нового місця проживання засновників, відновленні трудових книжок працівників, розв’язанні спорів з банками, налагодженні відносин з органами державної влади.