11 Листопада, 2015 Корисні статті

Короткий огляд Наказу ДФС №543 06.11.2015: як із «ризикового» платника ПДВ не стати «фіктивним»

Наприкінці липня ДФСУ був прийнятий Наказ «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ» № 543. Документ цікавий тим, що саме в ньому визначено часто вживані податківцями терміни, серед яких «транзитер» і «податкова яма».

Для платників ПДВ наказ № 543 є актуальним, тому пропонуємо коротко ознайомитися з основними його положеннями. Тим більше, що багато підприємств зараз стикаються з проблемами, що стосуються реєстрації податкових накладних, щодо деяких статус платника ПДВ взагалі анулюється.

Почнемо з того, що Наказом встановлено персональну відповідальність керівників місцевих підрозділів ГФС, на обліку яких знаходяться платники, «здійснюють ризикові операції», «різко підвищили економічну активність», «задіяні в схемах ухилення від оподаткування», а також «вигодоформуючі» і «вигодотранспортуючи »суб'єкти. Ніхто не захоче нести «персональну відповідальність», тому можна припустити, що з прийняттям Наказу №543 місцеві фіскальні органи активізуються в процесі анулювання ПДВшного статусу платників, визначенні угод нікчемними.

У відповідність з наказом, платники ПДВ за характером поведінки і рівнем ризику поділяються на такі «категорії уваги»:

  • Вигодонабувач - платник ПДВ, який шляхом відображення в даних податкової звітності недостовірних даних господарських операцій з використанням вигодоформуючих і вигодотранспортуючих суб'єктів, отримує неправомірну податкову вигоду.
  • Вигодотранспортуючий суб'єкт (транзитер) - платник ПДВ, який здійснює посередницьку діяльність між вигодонабувачем і податковою ямою, у якого сума задекларованих податкових зобов'язань дорівнює сумі податкового кредиту або різниця між сумами зобов'язання з ПДВ та кредитом не перевищує 0,5% за умови відсутності реальної господарської діяльності . Тобто, формула ПДВ (до сплати) = Податковий кредит + відсутність реальної діяльності є індикатором при виявленні «транзитерів».
  •  Вигодоформуючий суб'єкт (податкова яма) - платник ПДВ, який не відображує або відображає, але не сплачує зобов'язання з ПДВ при відповідному декларуванні податкового кредиту його контрагентом, без реальної господарської діяльності. Таким чином, ключовим фактором при присвоєнні статусу «ями» залишається «нереальність» діяльності плюс несплата цієї самої «ямою» зобов'язань з ПДВ або їх недекларування.

Податковий кредит, сформований за участю транзитерів і / або податкових ям, Наказ визначає як «ризикові» (з ознаками ризику).

На першому етапі відпрацювання податкових ризиків з ПДВ виявляються факти реєстрації ПН платниками, які формують ризиковий податковий кредит іншим ПДВшникам. Виявлення здійснюється в автоматичному режимі на основі даних ЄРПН. За результатами автоматичного відбору «ризикових» платників щодня формується електронний реєстр таких платників. Отже ті суб'єкти, які потрапили в такий ризиковий реєстр, можуть готуватися до присвоєння «станів» і інших неприємностей.

Оперативні підрозділи ДФС «відпрацьовують» внесених в електронний реєстр суб'єктів, встановлюють їх місцезнаходження. Абзац 4 п.2.1.2 Наказу свідчить, що напрацьована оперативниками доказова база щодо «протиправного створення та діяльності» вноситься до реєстру «Суб'єкти фіктивного підприємництва». Ось так з «ризикових» платники ПДВ можу перетворитися на «фіктивних».

Згідно того ж пункту Наказу (2.1.2), керівник територіального органу ДФС у разі встановлення ознак фіктивності, передбачених ст.55 Господарського кодексу України, на наступний день приймає рішення про розірвання всіх діючих договір про визнання електронних документів.

Пункт 2.1.3 Наказу вимагає від податківців звертати особливу увагу на включення до податкової звітності звітного періоду податкових накладних з періодом виписки, відмінним від звітного періоду. Це дуже важливий момент: адже з 29.07.2015 року набрав чинності Закон № 643-VII, яким у п.198.6 ст.198 ПК України був доданий абзац, у відповідність з яким якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дня складання податкової накладної.

У відповідність з Пунктом 2.1.4, на кожному етапі відпрацювання, за наявності підстав підрозділами ДФС вчиняються дії щодо відповідності виконання умов договору про надання звітності в електронному вигляді, наявності повідомлення держреєстратора про відсутність платника за місцезнаходженням, анулюванню свідоцтва платника ПДВ.

На другому етапі опрацювання на рівні ДФС України (починаючи з наступного робочого дня після настання терміну подання звітності) формується перелік суб'єктів, «які різко підвищили економічну активність».

На місцевому рівні відпрацьовується «доведена схема ухилення від сплати податків», уточнюється ланцюжок з ідентифікацією товарів і сторін, вигодонабувачу вручається запит про надання пояснень та їх документального підтвердження.

Після цього проводиться позапланова перевірка вигодонабувача. Причому, наказ містить вимогу (п.2.3.3.2), що матеріали перевірки повинні містити факти нереальності операцій, відсутності факту реального походження товарів, неможливістю його руху по ланцюжку, відсутності зв'язку операції з господарською діяльністю, дефектності первинних документів.

Отже запитань до змісту Наказу № 543 достатньо, але поки ми формуємо список питань і обурюємося з цього приводу, податківці його виконують, встановлюють «ознаки фіктивності», «відпрацьовують доведені схеми ухилення», розривають договори про подачу звітності в електронному вигляді, привласнюють «стан 9».

Є два виходи:

1) оскаржувати Наказ ДФС № 543 від 28.07.2015 року в порядку адміністративного судочинства; 2) якісно і навіть сверхпедантічно документувати всі операції, рухи активів, перевіряти наявність активів, господарських можливостей (ліцензій, персоналу, транспорту тощо) у контрагентів, і оскаржити дії податківців у судовому порядку.

 

Консультації з питань, пов'язаних з оподаткуванням, а також необхідну правову підтримку Вам готові надати юристи та адвокати Юридичної фірми «Блісс»!