21 Січня, 2016 Корисні статті

Верховний Суд України своєї постановою від 13 травня 2015 року поставив крапку для справ про стягнення коштів за договором позики. Основні висновки

Боргова розписка, основні правила заповнення.

Чинним законодавством України передбачена можливість укладення договору позики шляхом складання боргової розписки. Отже, що ж потрібно знати коли позичаєте гроші і бути впевненим, що закон буде на Вашому боці.

Перше з основних і загальновідомих правил, це необхідність вказати хто бере у Вас гроші в борг. При цьому, необхідно не просто вказати ПІБ боржника, але і його паспортні дані, адресу місця реєстрації, адресу фактичного проживання, ким було видано паспорт та ідентифікаційний номер платника податків.

Друге основне правило, каже про необхідність зазначення суми позики.

Але якщо перші два правила в основному використовують всі, то ті правила про які піде мова далі застосовують в більшості випадків юридично підковані люди.

Третє основне правило - боргова розписка повинна містити обов'язок повернути гроші боржником. Це дуже важливе правило, тому по суті, боргова розписка без обов'язку повернути гроші свідчить лише про факт отримання грошей, але не про обов'язок їх повернути.

Четверте основне правило - обов'язок повернути гроші до певної дати. Це дуже важливо правило, тому що боргове зобов'язання без кінцевого терміну виконання є безстроковим.

Ось чотири основних правила, при дотриманні яких можливо розраховувати на повернення боргу законним шляхом. Існує ще ряд можливостей забезпечення виконання боргових зобов'язань. Так, наприклад, в борговій розписці можна прописати штрафні санкції, які будуть, застосуються, у разі прострочення виплати боргу чи обов'язок повернути борг у готівковій, або безготівковій формі.