25 Квітня, 2016 Корисні статті

Дати відсіч правоохоронцям

Не секрет, що останнім часом правоохоронні органи значно активізували діяльність у пориві викриття недобросовісних платників податків та пособників у розкраданні державних коштів. Зокрема, такі розслідування веде прокуратура, управління захисту економіки Національної поліції (колишній УБЕЗ), слідче управління Державної фіскальної служби.

Проте, у своєму благому пориві ці органи зазвичай забувають про дотримання прав суб’єктів господарювання та процесуальних норм закону. Аби не потрапити на «гачок» несумлінного слідчого, керівникам кожної компанії слід знати декілька базових правил.

По-перше, всі дії слідчого мають супроводжуватися письмовим документом. Це стосується і виклику на допит, який має бути оформлений відповідною повісткою із зазначенням посади та ПІБ слідчого чи прокурора, місця проведення допиту, контактних даних цього органу, номера кримінального провадження, статусу особи, яка викликається (підозрюваний, свідок тощо).

Будь-які виклики по телефону, якщо Ви не підтвердили свої ПІБ, як таким викликом на допит вважатися не можуть. Навіть якщо Ви раніше підтвердили свій номер телефону та слідчий бажає здійснити виклик саме в телефонному режимі із записом розмови (телефонограмою), він все одно повинен повідомити Вам всю вище вказану інформацію.

По-друге, слідчі дії можуть проводитися лише слідчим або прокурором. Оперативний уповноважений не має права самостійно приймати будь-які рішення у кримінальному провадженні та за своєю ініціативою проводити слідчі дії (будь то допит, обшук тощо). Оперуповноважений може діяти лише за письмовим дорученням слідчого або прокурора.

По-третє, Ви не зобов’язані надавати будь-які документи на вимогу слідчого або прокурора. Тимчасовий доступ до речей і документів надається лише на підставі ухвали слідчого судді. У той же час, якщо мова йде про вимогу слідчого Державної фіскальної служби, то вона підлягає виконанню, але, звісно, за умови її належного оформлення та обгрунтування (має містити факти, які свідчать про порушення Вашою компанією податкового законодавства).

Звісно, буває важко балансувати на межі між правомірною і неправомірною відмовою у виконанні вимог слідчого або прокурора, відрізняти їх законні і незаконні запити, правильно поводити себе на допиті.

Якщо Ви вагаєтеся, як вчинити у тій чи іншій ситуації при взаємодії з правоохоронними органами – звертайтеся за кваліфікованою допомогою до адвоката в Юридичну фірму «Блісс».