11 Квітня, 2017 Корисні статті

Торгова марка чи що реєструють в Україні

Українські підприємці всіляко намагаються убезпечити свій бізнес від сторонніх зазіхань. У цьому допомагає така процедура, як реєстрація торгової марки.
 
Найчастіше компанії реєструють найменування товарів та їх позначення, логотипи, етикетки, упаковку і рідше – мелодії, рухомі знаки та ін.
 
Логотип, найменування товарів та позначення дозволяють підвищити впізнаваність компанії на ринку та дають можливість відстояти свою позицію в суді (у разі реєстрації ТМ).
 
Етикетки товарів – найбільш підроблювана торгова марка. Недобросовісні підприємці просто етикирують свій товар чужими ТМ. Покупець звик купувати певну продукцію, тому навіть не замислюється про можливе фальсифікат. Те ж стосується і упаковки – підробка зустрічається вкрай часто.
 
З метою виділитися, залучити більшу кількість покупців, підприємці йдуть на нестандартні кроки – використовують мелодії і рухомі знаки, які також підлягають реєстрації. Наприклад, звук мотора американського мотоцикла «Harley Davidson» є зареєстрованою ТМ.
 
Порядок реєстрації торгових марок
Перш ніж реєструвати торговельну марку, слід переконатися в її унікальності. Адже може трапитися і так, що логотип, бренд або знак вже хтось використовував в найменуванні компанії, етикетці і т.д.
Розглянемо порядок реєстрації ТМ в Україні:
  1. найманого (вказівка назви або перейменування);
  2. перевірка унікальності (рекомендується пройти, тому що ТМ вже може бути зареєстрована або подані документи для реєстрації – в цьому випадку заявник отримає відмову, втративши час і гроші);
  3. підготовка документів;
  4. подача заявки;
  5. проведення експертизи;
  6. отримання свідоцтва реєстрації (після здійснення обов'язкових платежів).
Для довідки, експертиза проходить в два етапи. Насамперед проводиться аналіз документації на предмет наявності помилок і вказується дата подачі. По проходженню даного етапу заявник отримує тимчасову охорону ТМ.
 
Другий етап передбачає перевірку охороноздатності, тобто детальну експертизу на відповідність вимогам закону. У разі виникнення спірних моментів, заявнику необхідно буде надати додаткові документи, що підтверджують відмінності від вже зареєстрованих ТМ.
 
Висновок
Зазвичай реєстрація ТМ відбувається протягом півтора років. Якщо діяти самостійно, не знаючи, як правильно заповнити документи і яку інформацію слід надати, процес може затягнутися на більш тривалий термін.
 
Юристи Юридичної фірми «Блісс» з 2008 року займаються реєстрацією ТМ, авторського права і отриманням патентів.
 
Зрозумійте, коли за справу беруться професіонали, документація заповнюється без помилок, заявка подається в вчасно і через встановлений законом термін у Вас на руках свідоцтво про реєстрацію ТМ.