03 Квітня, 2017 Корисні статті

Захист авторського права в мережі Інтернет 

Законодавство України повинно всіляко сприяти захисту авторського права. Однак в Законі «Про авторське право і суміжні права» ні слова не сказано про захист авторських прав в мережі Інтернет.
У цьому випадку виникають питання, як представникам бізнесу і творчих професій уберегти свою працю від зазіхань недобросовісних осіб і як трактувати положення існуючого закону.
 
«Дозволено те, що не заборонено»
Законотворці роблять все для того, щоб максимально розширити коло дії нормативних актів з метою пристосування до сьогоденних реалій. Тим самим, даючи можливість зловмисникам керуватися простим правилом: «Дозволено те, що не заборонено».
Виходить, частина 3 статті 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права» не дає ніяких гарантій стовідсоткового захисту в мережі:
«Особа, яка має авторське право (автор твору чи будь-яка інша особа, якій на законних підставах передано авторське майнове право на цей твір), для сповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права. Цей знак складається з таких елементів:
  • латинська буква «c», обведена колом, - (зображення знака не наводиться);
  • ім'я особи, яка має авторське право;
  • рік першої публікації твору».
Виходячи із судової практики, самостійно наведені докази порушення авторського права, не мають сили у суді. Тільки уповноважений представник компетентного органу має право зафіксувати факт порушення. Дана послуга платна.
 
Компенсація
Замість відшкодування збитків або стягнення доходу Закон передбачає компенсацію в розмірі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат. Отже, якщо позивач не пред'явив аргументованих вимог про відшкодування збитків або упущеної вигоди, він претендує всього лише на грошову компенсацію.
Виходячи із судової практики, у 90% випадків суд призначає компенсація в розмірі 10 мінімальних заробітних плат.
 
Звернення до суду та фіксація порушення
При порушенні авторського права, що мало місце в мережі Інтернет, слід звернутися до суду.
Позиції порушення авторського права в мережі Інтернет (згідно Закону):
  • плагіат;
  • підробка, зміна чи вилучення інформації в електронному вигляді без дозволу суб'єкта авторського права або суміжних осіб;
  • піратсво.
З метою фіксації порушень авторського права слід звернутися в спеціалізовані приватні компанії, провести експертне дослідження відповідними судовими експертами.