03 Грудня, 2020 Новини компанії
  • Поділитись:

Авторське право на твір ужиткового мистецтва

Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» твір ужиткового мистецтва - це твір мистецтва, в тому числі твір художнього промислу, створений ручним або промисловим способом для користування у побуті або перенесений на предмети такого користування.

Тобто, до творів ужиткового призначення відносяться посуд, столові набори, ювелірні вироби, вази, шкатулки, скриньки, корзинки, ляльки, іграшки та інші художньо оформлені вироби.

Для отримання свідоцтва на відповідні твори необхідно подати до Українського інституту інтелектуальної власності наступні документи:

  1. Заява встановленої форми, викладена українською мовою;
  2. примірник твору у матеріальній формі;
  3. документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору (за наявності);
  4. документ про сплату збору за підготовку до державної реєстрації авторського права на твір та державного мита за видачу свідоцтва або копія документа, що підтверджує наявність пільг;
  5. довіреність, якщо заявка подається довіреною особою, або копія довіреності, засвідчена відповідно до законодавства;
  6. документ, що засвідчує перехід у спадщину майнового права автора (якщо заявка подається спадкоємцем автора).

Розгляд заявки i прийняття рішення про реєстрацію авторського права на твір або про відмову в реєстрації здійснюється протягом місяця від дати надходження документів заявки.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам, приймається рішення про реєстрацію авторського права на твір. В іншому випадку заявнику надсилається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації.

Датою реєстрації авторського права на твір є дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір.

Видача свідоцтва здійснюється Укрпатентом в місячний строк від дати реєстрації.

  • Поділитись: