20 Жовтня, 2020 Новини компанії

Контрольна марка - не плутати з торговою маркою

Контрольна марка - спеціальний знак, що засвідчує дотримання авторських і (або) суміжних прав і надає право на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. Контрольна марка є самоклейним знаком одноразового використання, зовнішній бік якого має спеціальний голографічний захист.

Розповсюдження на території України примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм та баз даних, а також їх прокат дозволяються лише за умови їх маркування контрольними марками.

Порядок отримання контрольних марок визначається Законом України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» № 1587-III від 23.03.2000 року.

Право на одержання контрольних марок мають імпортери, експортери та відтворювачі примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних.

Для одержання контрольних марок заявники подають до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства необхідний пакет документів та сплачують збір у розмірі одного відсотка неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – 0,17 грн. за кожну контрольну марку.

У видачі контрольних марок може бути відмовлено в наступних випадках:

  • подання заявником неповного переліку документів, передбачених законом;
  • подання заявником документів для одержання контрольних марок, оформлення яких не відповідає вимогам Закону;
  • подання заявником документів для одержання контрольних марок, що містять недостовірні відомості;
  • недодержання заявником прав суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Кожна контрольна марка має власні серію і номер.

На кожну контрольну марку наноситься інформація, яка ідентифікує її з відповідним примірником аудіовізуального твору, фонограми, відеограми, комп'ютерної програми, бази даних.