16 Березня, 2021 Новини компанії

Попередня відмова у реєстрації торговельної марки – не вирок

Як відомо, під час процедури державної реєстрації торговельна марка проходить формальну та кваліфікаційну експертизи, здійснюючі які реєстраційний орган ДП «Укрпатент» має право, зокрема вимагати від заявника надання додаткових матеріалів, якщо без них проведення експертизи неможливе, або у разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності будь-яких відомостей чи елементів, що містяться в матеріалах заявки.

Протягом 2020-2021 років під час проведення кваліфікаційної експертизи все частіше ДП «Укрпатент» надсилає заявникам повідомлення про можливу відмову у реєстрації Вашої торговельної марки.

Що це означає? У експерта-реєстратора виникають сумніви щодо ТМ, якщо: обрано багато товарів і послуг в межах одного або декількох класів, що вводить в оману споживачів; або торговельна марка настільки схожа з уже зареєстрованою ( у т.с. міжнародною), що її можна сплутати; або якщо ТМ суперечить принципам гуманності, моралі чи публічного порядку (назва або зображення пропагандує агресію, приниження особи, закликає до анти-наіональних дій тощо).

Законодавством України передбачена можливість підготовки аргументованого заперечення проти попередньої відмови в реєстрації торговельної марки.

Існують відповідні методи та правила складання заперечень проти попередньої відмови ДП «Укрпатент». Фахівці в області інтелектуальної власності юридичної фірми «БЛІСС» збирають пакет документів на захист вашої ТМ в залежності від підстав попередньої відмови, якими можуть бути: договори оренди, співпраці з виробниками товарів, ліцензійні контракти, дані щодо тривалого використання торговельної марки на ринку України (виробництво, виставки, ведення соц. мереж та сайтів) та ін. докази, що допоможуть захистити Вашу торговельну марку

Наголошуємо, що в разі неподання заперечень на повідомлення ДП «Укрпатент» про можливу відмову у реєстрації торговельної марки, ТМ надалі не реєструється, заявка на торговельну марку вважається відкликаною, і сплачені платежі не повертаються, а витрачений на реєстрацію час (бл. двох років) рахуйте згаяно марно.

Оскільки на подання таких заперечень встановлено обмежені терміни (лише 2 місяці), рекомендуємо не зволікати з роздумами та одразу звертатись до адвокатів ЮФ «Блісс», аби вчасно надати обґрунтовану відповідь та збільшити шанси отримати свідоцтво про реєстрацію Вашої торговельної марки.

(с) Ваша #вогненна_адвокатка