04 Березня, 2020 Новини компанії

Як отримати патент на промисловий зразок?

В Україні промисловий зразок не є достатньо популярним об'єктом прав інтелектуальної власності, але не слід його недооцінювати.

Промисловий зразок, якщо простою мовою, це зовнішній вигляд продукції (упаковка), що дуже часто грає важливу роль, оскільки споживачі купують не сам продукт, а ведуться на упаковку і зовнішній вигляд товару. Тому його варто і потрібно захищати.

Розглянемо, що ж собою являє промисловий зразок з юридичної точки зору.

Промисловий зразок – результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання, тобто це декоративний, оформлювальний або естетичний аспект (дизайн) виробу. Під виробами розуміють різні предмети промислового чи кустарного виробництва: технічне обладнання і транспортні засоби, тканини і моделі одягу, ювелірні вироби та іграшки, упаковка і меблі, посуд і харчові продукти, графічні символи і зразки друкарських шрифтів.

Правова охорона промислового зразка здійснюється на підставі патенту. Патент – це охоронний документ, що засвідчує пріоритет, авторство і монопольне, виключне право його власника на використання промислового зразка. Патент потрібен для отримання виключних прав на захист від несанкціонованого копіювання або імітації промислового зразка третіми особами.

Патент надає його власнику виключне право використовувати промисловий зразок на власний розсуд, якщо таке використання не порушує прав інших власників патентів, а також забороняти іншим особам використовувати промисловий зразок без його дозволу. Права, які надаються власнику відповідно до патенту, діють від дати публікації відомостей про його видачу за умови сплати річного збору за підтримання чинності патенту.

Не визнаються промисловим зразком: рішення, обумовлені тільки технічною функцією виробу, об'єкти архітектури, друкована продукція як така, об’єкти нестійкої форми, вироби, що суперечать публічному порядку, принципам гуманності і моралі.

Патент на промисловий зразок діє на території України протягом 10 років з можливістю продовження на 5 років, рахуючи з дати подання заявки на промисловий зразок в установленому законом порядку.

Для отримання більш детальної консультації та оформлення права на промисловий зразок радимо звертатись в юридичну фірму «Блісс».