03 Грудня, 2019 Новини компанії

Ризики при купівлі "готової" торгової марки

При купівлі вже зареєстрованого знаку для товарів та послуг у власника знаку, ризики, пов'язані з можливим її невикористанням, покладаються на покупця.

Що це означає? Роздивимось на прикладі реального кейсу.

Торговий дім «Аркадія» у далекому 2005 році, коли торгові марки ще не були мейнстрімом в Україні, зареєструвало за собою право на ТМ, нехай буде "Ромашка". Через деякий час, а точніше, у 2013 році, ТД «Аркадія» було передано права власності на знак для товарів і послуг за договором громадянину Ромашкіну.

Перенесемось у 2015 рік, де американська компанія Волверін Аудорз Інк. (е Мічиган корпорейшн), не змігши в звичайному порядку зареєструвати ТМ "Ромашко" (відмова через те, що знак дуже схожий із зареєстрованим "Ромашка") звернувся до суду з позовом до Державної служби інтелектуальної власності України (далі - ДСІВ України), нового власника гр. Ромашкіна, за участі третьої особи Торговий дім «Аркадія». Просив достроково припинити дію свідоцтва України на знак для товарів і послуг "Ромашка" у зв'язку з його тривалим невикористанням (більше трьох років).

Після численних судових перипетій, Верховний суд прийшов до висновку, що строк тривалого невикористання ТМ обчислюється від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва (тобто первісної публікації, у 2005 р.), і не переривається/не починає свій облік заново у зв'язку з переходом прав власності на ТМ до іншої особи.

Таким чином, Верховним судом достроково частково припинено дію свідоцтва України від 17 січня 2005 року на торговельну марку «Ромашка», стосовно послуг 35 класу Міжнародної класифікації товарів.

Водночас, суд визнав, що при отриманні права на знак для товарів і послуг (під час підписання договору та придбання прав на вже існуючу торгову марку) новий власник знаку повинен оцінювати всі ризики можливого невикористання знаку попереднім власником. При цьому, обов'язок доведення поважності причин невикористання знаку для товарів та послуг покладається на його власника.

З рішенням Верховного суду по описаній вище справі № 760/9576/16-ц можна ознайомитись за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/78627468.