04 Червня, 2021 Новини компанії

Як боротися з крадіями в соц.мережах?

За цей тиждень ну дууже багато було звернень із серії «на сторінці соц.мережі вкрали фото, тексти, назву тощо».
 
Тому цей пост для тих, у кого вкрали, і для тих, хто вкрав.

ЮФ "Блісс" - юридична фірма, яка спеціалізується на реєстрації і захисті інтелектуальної власності (а тексти, зображення, логотипи якраз і є інтелектуальною власністю автора), повідомляє наступне: «Вкрав - у в'язницю!»… жартуємо звичайно, але по гаманцю можете отримати суттєво.

 
Трохи із теорії: Законом України «Про авторські і суміжні права» передбачено виключне право на твір в галузі науки, літератури, мистецтва. До таких творів належать якраз:
  • книги, брошури, статті;
  • виступи, лекції, промови та інші усні твори;
  • комп'ютерні програми і бази даних;
  • музичні твори з текстом і без тексту;
  • драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки, аудіовізуальні твори;
  • фотографічні твори і багато іншого.
Що стосується назв - це торгові марки або як юридично грамотно звучить - «знак для товарів і послуг».
 
У підсумку, якщо ви створили щось із вище переліченого самі – значить маєте повне право називати себе автором. А той, хто це вкрав - займається плагіатом, а простою мовою є звичайним злодієм.

Як себе захистити?

Перше: публічно про це заявити, що автором є ви і хтось порушив ваші права (перекопіював текст, фото, зробив сторінку-клон із вашими зображеннями/вашим товаром і лого).

І ось на цьому етапі добре б навести докази: це можуть бути будь-які напрацювання або розміщення в інтернеті, де видно автора (ваш нік) і дату публікації.

Наступний крок - звернутися до «недоброї» людини із письмовою вимогою видалити і негайно припинити використання вашої інтелектуальної власності.

Ще один дієвий «соціальний метод» – попросити ваших підписників поскаржитись на сторінку та самому заповнити відповідну форму зворотного зв’язку – якщо надходить багато скарг, Фейсбук та Інстаграм блокують сторінку.

Якщо не допомогли звернення до порушника та порталу – пишуться офіційні скарги і претензії крадію, а якщо і тут ігнор - тоді позовну заяву до суду - буде вже не до ігор. В суді можна стягнути суттєву матеріальну та моральну шкоду. У якому розмірі? У кожній ситуації треба рахувати індивідуально.

А у вас були подібні історії? Заповнюйте форму зворотного звязку на сайті,  телефонуйте або пишіть, і спеціалісти ЮФ "Блісс" порадять, як діяти саме у вашій ситуації.