10 Серпня, 2015 Новини компанії

Зміни ставок судового збору з 1 вересня 2015 року

З 1 вересня 2015 року набувають чинності зміни до Закону України «Про судовий збір», внесені Верховною Радою України у травні цього року.

Так, було запроваджено систему диференціації ставок судового збору за двома основними критеріями: вид особи, яка звертається до суду (фізична, ФОП або юридична особа), а також характер спору (майновий або немайновий).

Відтепер до визначення ставок судового збору застосовується єдиний підхід, незалежно від спеціалізації суду: загальної юрисдикції, господарський чи адміністративний. Наприклад, за подання позовних заяв майнового характеру позивач повинен сплатити судовий збір у розмірі 1,5 % ціни позову.

При цьому, у господарському процесі було суттєво підвищено верхню межу розміру судового збору: з 60 до 150 розмірів мінімальної зарплати, а в адміністративному судочинстві верхню межу було взагалі скасовано.

Окрім цього, підвищилися ставки за подання позовних заяв немайнового характеру для фізичних осіб, які з 1 вересня 2015 року мають сплатити 0,4 розміру мінімальної зарплати замість колишніх 0,2 розміру в загальному суді та 0,06 розміру – в адміністративному.

Значних змін зазнали і ставки збору за звернення до судів вищих інстанцій. Якщо раніше скаржник мав сплатити 50 % або 70 % ставки, визначеної для першої інстанції, то незабаром він матиме сплачувати 110 % - при зверненні до апеляційного суду, 120 % - до касаційного та 130 % - до Верховного суду України.

У той же час, Законом було розширено перелік заяв, за подання яких судовий збір не справляється взагалі, а також виключено органи державної влади зі списку суб’єктів, що звільняються від сплати судового збору.