31 Серпня, 2016 Новини компанії

Відповідальність фізичної особи за несплату транспортного податку, якщо контролюючих органів не відправлено (не вручено) до 1 липня повідомлення-рішення про сплату податку не застосовується

Оскільки сума грошового зобов'язання розраховується контролюючим органом, то платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність та повноту нарахування такої суми, але несе відповідальність за своєчасне і повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому Податковим кодексом України. (П. 54.5 ст. 54 Податкового кодексу України).

Згідно з пп. 267.6.1 п. 267.6 ст.267 Податкового кодексу України розрахунок суми податку з об'єкта / об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податків.

Згідно з пп. 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу України податкові повідомлення-рішення про сплату суми / сум податку і відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податків контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду. Що стосується об'єктів оподаткування, придбаних на протязі року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Нарахування податку і відправлення (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам-нерезидентам здійснюють контролюючі органи за місцем реєстрації об'єктів оподаткування, які перебувають у власності таких нерезидентів.