19 Жовтня, 2015 Новини компанії

Змінено строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями

Як відомо, Законом України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» встановлено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується.

Імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 180 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується, потребують висновку Мінекономрозвитку.

У той же час, статтями 1 та 2 цього Закону НБУ надано право запроваджувати на строк до 6 місяців інші строки розрахунків. У відповідності до цього положення Закону 03.09.2015 року НБУ видав постанову № 581 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України», якою, зокрема, було тимчасово змінено строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями.

Відтепер розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів. Термін чинності постанови - з 4 вересня по 4 грудня 2015 року включно.