31 Серпня, 2016 Новини компанії

Про можливості ненадання інформації на запит контролюючого органу

Державна фіскальна служба України в листі від 30.06.2016 №635/3/99-99-11-04-04-11 «Про запити контролюючих органів» вказує, що відповідно до п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитами про надання інформації необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань та її документальне підтвердження.

Ст. 73 Податкового кодексу України містить вимоги до таких письмовими запитами. У разі коли запит складено з порушенням зазначених у цій статті вимог платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит.

Відсутність печатки контролюючого органу на запиті про надання інформації, не зазначення в останньому підстав направлення або зазначення підстав не передбачених Податковим Кодексом, недотримання інших вимог є порушенням порядку його оформлення, що в свою чергу дає право платнику податків не надавати запитувану інформацію.

Додатково повідомляється, що право платника податків на ненадання запитуваної контролюючим органом інформації виникає в силу самого факту неналежним чином оформленого письмового запиту та не вимагає письмового повідомлення контролюючого органу. При цьому платник податків не позбавлений права на звернення до контролюючого органу із зазначенням підстав ненадання інформації.