08 Червня, 2016 Корисні статті

Реформа судової системи: новий Закон України «Про судоустрій та статус суддів»

У рамках чергової судової реформи Верховна Рада України 02 червня 2016 року прийняла закон про внесення змін до Конституції України, а також нову редакцію Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Так, було змінено систему судів України. Відтепер ліквідовуються Вищі суди, а замість них функції касаційної інстанції виконуватиме Верховний суд України, який, в свою чергу, теж зазнає суттєвих змін. У складі ВСУ буде діяти п’ять структурних одиниць: суди цивільної, кримінальної, адміністративної, господарської юрисдикції, а також Велика палата як постійно діючий колегіальний орган (за яким і залишилися колишні повноваження ВСУ з перегляду рішень з метою забезпечення однакового застосування норм права касаційними судами).

Окрім цього, утворюються два спеціалізованих суди: Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд.

Обрання суддів безстроково тепер здійснюватиметься не Верховною Радою України, а новоутвореним на базі Вищої ради юстиції органом – Вищою радою правосуддя. Цей орган відповідатиме за призначення та переведення суддів.

            Було підвищено вимоги до суддів, зокрема, мінімальний вік на момент призначення на посаду – 30 років. У той же час, як впровадження однієї з гарантій безкорупційності було підвищено і розмір заробітної плати суддів.

Окрім цього, обмежено суддівський імунітет. Так, суддя все ще є недоторканним, утім, процедуру притягнення судді до відповідальності полегшено, Вища рада правосуддя може надати згоду на його затримання. Без такої згоди допускається затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Стали жорсткішими заходи моніторингу способу життя суддів та їхнього фінансового становища. Тепер відстежуються доходи та витрати також членів сім’ї судді, він зобов’язаний подавати декларацію доброчесності та родинних зв’язків. Однією з підстав звільнення судді з посади передбачено не підтвердження ним законності джерел доходів.

Задля допомоги Вищій кваліфікаційній комісії суддів у процесі відбору суддів на посади утворюється Громадська рада доброчесності.

Таким чином, у цілому зміни спрямовані на деполітизацію судової гілки влади, уникнення безкараності суддів та були схвалені експертами Європейського союзу.