12 Вересня, 2019 Новини компанії

Реєстрація однакових торгових марок – можлива

Аби не бути голослівними, розповімо про реальну ситуацію на прикладі судової справи, де Позивач звернувся до суду з позовом до Відоповідача про заборону використання знаку «MARVEL» для товарів та послуг (торговою маркою).

Знайомий багатьом знак, під яким випущено відомі по всьому світі комікси, фільми, інші продукти кінематографу, фанатську продукцію тощо.

При цьому, Позивачем вже було зареєстровано торгову марку «MARVEL» у 2013 році, що підтверджується відповідним Свідоцтвом, у 34 класі МКТП (все, що пов’язано з продукцією для куріння: запальнички та газові балончики до них; коробки на сірники та сірники; курильні люльки та папір до них; мундштуки (цибухи) до сигар та сигарет; попільниці; різаки сигарні; сигарети (цигарки), кінці сигарет (фільтрувальні); сигарили; табакерки; трави для куріння; тютюн)

Водночас Відповідач, відповідно до інформації, розміщеної на сайті Українського інституту інтелектуальної власності, звернувся із заявою про реєстрацію в Україні знака для товарів і послуг «MARVEL» у 2018 році у 32 класі МКТП (входять такі товари, як: пиво; мінеральні і газовані води та інші безалкогольні напої; фруктові напої і фруктові соки; сиропи та інші складники для виготовляння напоїв).

З огляду на те, що Відповідач мав намір здійснити реєстрацію торгової марки з такою ж назвою, він, на думку Позивача, порушив права останнього, оскільки знак є тотожним та схожим настільки, що їх можна сплутати.

Позиція суду полягає у наступному.

Згідно абз. 4 п. З ст. 6 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», не можуть бути зареєстровані як знаки позначення, які є тотожними або схожими настільки, що їх можна сплутати з фірмовими найменуваннями, що відомі в Україні і належать іншим особам, які одержали право на них до дати подання до Установи заявки щодо таких же або споріднених з ними товарів і послуг.

Однак, при винесенні рішення суд виходив з того, що знак, що використовує Позивач та знак, поданий для державної реєстрації Відповідачем відносяться згідно з переліком товарів і послуг до різних класів, а отже не є тотожними або схожими настільки, що їх можна сплутати.

Тому в задоволенні позовних вимог було відмовлено повністю.

Таким чином, правомірне створення торгової марки з однаковою назвою, за умови реєстрації такого знаку для товарів і послуг у різних класах, що виключає можливість схожості знаків настільки, що їх можна сплутати.